Όμορφες στιγμές με τα παιδιά σας!

08.04.2020

Παιδικές Δραστηριότητες Δημιουργικής Απασχόλησης

Πόσοι από εμάς δεν είχαμε ευχηθεί να μέναμε περισσότερο στο σπίτι με τα παιδιά μας; Τώρα, λοιπόν, ήρθε η ώρα, κάτω από τις δύσκολες αυτές συνθήκες που βιώνουμε, να πραγματοποιηθεί η ευχή μας.

Βρίσκουμε τα δικά μας «Βήματα Ζωής», για να προσφέρουμε στα παιδιά μας μια ευχάριστη και δημιουργική ατμόσφαιρα  μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον. Με οδηγό την αισιοδοξία και την υπομονή, και με βασικό μας γνώμονα την συνέχιση της στήριξης των Γενναίων παιδιών μας και των οικογενειών  τους,  παραθέτουμε κάποιες ιδέες για την δημιουργική απασχόληση των μικρών μας μαχητών!

Παραμύθια-Θεατρικό Παιχνίδι

Το παραμύθι έχει σημαντική θέση στην ζωή των παιδιών της προσχολικής ηλικίας. Τα παιδιά μέσα από ένα ευχάριστο και δημιουργικό κλίμα μπορούν να μάθουν νέες πληροφορίες για διάφορα θέματα. Εξάπτει τη φαντασία, αναπτύσσει τη δημιουργικότητα και αξιοποιεί τις δυνατότητές τους.
• Διαβάστε μαζί με τα παιδιά σας. Αφηγηθείτε τους ένα από τα αγαπημένα τους παραμύθια και στη συνέχεια επιλέξτε τον ρόλο που επιθυμεί κάθε μέλος της οικογένειας, ώστε να παίξετε το δικό σας θεατρικό παιχνίδι.
• Παροτρύνετε τα παιδιά να δημιουργήσουν το δικό τους ξεχωριστό παραμύθι. Μπορούν να ζωγραφίσουν το παραμύθι τους. Δώστε τους ένα μπλοκ ζωγραφικής και πείτε τους να επιλέξουν ένα αγαπημένο τους θέμα ή έναν αγαπημένο ήρωα, γύρω από το οποίο θα δημιουργήσουν τη δική τους ιστορία. Κάθε σελίδα θα είναι μία ζωγραφιά που έχει κάτι να διηγηθεί.
• Προσποιηθείτε ότι είστε ζωάκια: Χοροπηδήστε σαν βατραχάκια, περπατήστε σαν πιγκουίνοι, συρθείτε σαν φίδια.

Μουσική

• Επιλέξτε το αγαπημένο παιδικό τραγουδάκι και κάντε μαζί τους κινήσεις ανάλογες με τα λόγια του τραγουδιού.
• Μπορείτε να πιάσετε γύρω γύρω ένα πανί (π.χ. σεντόνι) και στο κέντρο του να τοποθετήσετε μια μπάλα. Προσπαθήστε να χορέψετε και να τραγουδήσετε όλοι μαζί χωρίς να σας πέσει η μπάλα.
• Μπορείτε να ζωγραφίσετε με το παιδί ένα μουσικό κομμάτι που ακούσατε. Τα παιδιά μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και τις εικόνες που αγαπούν.

Κατασκευή Μουσικών Παιχνιδιών

Καλλιεργήστε τη φαντασία, τη δημιουργικότητα των παιδιών φτιάχνοντας μουσικά παιχνίδια.
• Δημιουργία οργάνου βροχής. Σε ρολό χαρτιού που τελείωσε μπορούμε να βάλουμε λίγα όσπρια και κλείνουμε με μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο τις δύο πλευρές του.
• Δημιουργία μαράκας με μπουκάλι νερού. Γεμίζουμε μέχρι τη μέση ή πιο κάτω το μπουκάλι με ένα είδος οσπρίου και κλείνουμε το καπάκι
Χειροτεχνίες-Κατασκευές
Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας αγαπούν τις χειροτεχνίες και τις κατασκευές
Φτιάξτε με τα παιδιά σας κατασκευές με οτιδήποτε υλικό έχετε στο σπίτι (υφάσματα, κουμπιά, χαρτόνια, κορδέλες, όσπρια, κόλλες).
• Λουλούδια: Χρησιμοποιούμε μακαρόνια, όσπρια, καπάκια, κουμπιά, καλαμάκια, πιάτα, χαρτόνια και μαζί με το παιδί δημιουργούμε τα δικά μας πρωτότυπα λουλούδια.
• Κολάζ: Δημιουργούμε ένα αφηρημένο κολάζ με κομμάτια από χάρτινες συσκευασίες, εφημερίδες, περιοδικά κλπ.
• Κοσμήματα: Φτιάχνουμε κολιέ από ζυμαρικά περνώντας τα σε ένα σκοινί.
• Πεταλούδες : Ζωγραφίζουμε με μαρκαδόρους πάνω σε φίλτρα γαλλικού καφέ. Όταν έχουμε ολοκληρώσει το σχέδιό μας ταμπονάρουμε με ένα σφουγγαράκι που έχουμε βουτήξει στο νερό και έχουμε στύψει. Ανοίγουμε το φίλτρο και το αφήνουμε να στεγνώσει. Στην πεταλούδα που σχηματίζεται πιάνουμε την μέση με μανταλάκι και για κεραίες μπορούμε να βάλουμε καλαμάκια.
• Κιάλια για εξερεύνηση: Όλοι έχουμε ρολά στο σπίτι. Πάρτε 2 από αυτά. Ζωγραφίστε τα μαζί με τα παιδιά σε όλη τους την επιφάνεια. Κολλήστε τα κατά μήκος. Δέστε στις άκρες ένα απλό σκοινί ώστε να κρεμάμε τα κιάλια στο λαιμό. Έτοιμα για εξερεύνηση!!
• Κάντε κατασκευές με τουβλάκια
• Φτιάξτε φρούριο με μαξιλάρια και σεντόνια. Τα παιδιά λατρεύουν την αίσθηση του προσωπικού χώρου, στον οποίο τα ίδια βάζουν τους κανόνες και στήνουν τις δικές τους ιστορίες.
• Παίρνουμε φύλλα (από δέντρα ή λουλούδια) διαφόρων σχημάτων και μεγεθών, τα βάφουμε με τέμπερα και τα τοποθετούμε πάνω σε ένα λευκό χαρτί δημιουργώντας τα αποτυπώματα τους.

Παιχνίδια με το Νερό

Τα παιδιά λατρεύουν το νερό…..
Αφήστε τα, να πλένουν τα χέρια τους ή να σας βοηθούν στο πλύσιμο άθραυστων σκευών μαγειρικής. Το αγαπημένο τους παιχνίδι? Δώστε τους μια κούκλα ή ένα μωρό και ένα σφουγγάρι και αφήστε τα, να κάνουν μπάνιο τα μωρά και τις κούκλες τους μέσα σε μια λεκάνη. Δημιουργήστε ένα πλυντήριο αυτοκινήτων μέσα σε ένα μεγάλο ταψί. Ο πιο εύκολος τρόπος για να παραμείνουν απασχολημένα.

Παιχνίδια

Και η ώρα του παιχνιδιού!!!

• Παίζουμε Bowling: Με άδεια μπουκάλια από νερό ή απλά πλαστικά χρωματιστά ποτήρια μπορούμε να στήσουμε ένα αυτοσχέδιο bowling. Με μια μπάλα το παιδί μπορεί από μακριά να στοχεύει τις κορίνες- μπουκάλια επιτυγχάνοντας τέλειο συντονισμό κινήσεων.
• Παιχνίδι με μπαλόνι: Φουσκώνουμε ένα μπαλόνι και το πετάει ο ένας στον άλλον. Ο στόχος είναι να μην πέσει το μπαλόνι στο πάτωμα.
• Βρείτε το χαμένο θησαυρό: Τα όσπρια, το ρύζι ή τα ζυμαρικά που διαθέτουμε στο σπίτι μπορούν να αποτελέσουν μια καταπληκτική ευκαιρία για αισθητηριακά παιχνίδια. Γεμίστε μια λεκάνη με ό,τι από αυτά διαθέτετε και κρύψτε μέσα μικρά παιχνίδια. Καλέστε τα παιδιά να τα ανακαλύψουν ψάχνοντάς τα με τα χέρια ή κάποιο εργαλείο.
• Τυλίγουμε μικρά παιχνίδια με αλουμινόχαρτο και ζητάμε από το παιδί να τα ξετυλίξει.

Παζλ

Τα παζλ αποτελούν την ιδανική δραστηριότητα για όλα τα παιδιά. Βελτιώνουν τη μνήμη, αναπτύσσουν την κριτική σκέψη και ενισχύουν την αυτοπεποίθηση και την υπομονή των παιδιών. Καθίστε δίπλα στο παιδί σας, και αρχίστε να συνδέεται μαζί τα κομμάτια του παζλ. Μπορείτε επίσης να κόψετε μια εικόνα από 2 ως 9 κομμάτια (ανάλογα και με την ηλικία του παιδιού), να τα ανακατέψετε και να φτιάξετε μαζί του την εικόνα.

Παιχνίδια με τις Λέξεις

• Δείξτε στα παιδιά εικόνες, ζητήστε τους να σας πουν το όνομα του ζώου ή του αντικειμένου που απεικονίζεται. Στη συνέχεια πείτε τους να σας βρουν 3-4 λέξεις που να αρχίζουν από το ίδιο γράμμα.
• Ρίχνουμε αλεύρι σε μια επιφάνεια ή βάζουμε αφρό ξυρίσματος και με το δάχτυλό μας γράφουμε γράμματα ή λέξεις.
• Γεμίζω το σακούλι: Παίξτε μαζί με το παιδί δίνοντάς του έναν ήχο π.χ. «π» και πρέπει να γεμίσετε ένα σακουλάκι με καραμέλες ή αυτοκόλλητα για κάθε λέξη από «π» που θα σας πει το παιδί.

Παιχνίδια με Αριθμούς

• Μετρήστε με το παιδί τα δάχτυλα των χεριών.
• Μετρήστε τα αντικείμενα σε μια εικόνα
• Πείτε στο παιδί να σας δώσει 5 τουβλάκια.
• Κόψτε αριθμούς από περιοδικά και βάλτε τους στη σωστή σειρά.
• Ζωγραφίστε παγωτά. Ζωγραφίστε στο πρώτο παγωτό μία μπάλα, στο δεύτερο παγωτό δύο μπάλες, στο τρίτο τρεις μπάλες κ.τ.λ

Παιχνίδια Μνήμης

Παίξτε με τα παιδιά σας παιχνίδια που ενισχύουν τη μνήμη. Προσαρμόστε το παιχνίδι ανάλογα με την ηλικία και τις προτιμήσεις του παιδιού.
• Κάρτες με ζωάκια: Τοποθετούμε 3-4 κάρτες μπροστά στο παιδί. Αναφέρουμε το ζωάκι που βλέπουμε σε κάθε κάρτα. Αφήνουμε το παιδί να παρατηρήσει τη σειρά των καρτών. Στη συνέχεια γυρίζουμε τις κάρτες ανάποδα. Έπειτα ζητάμε από το παιδί να θυμηθεί ποιο ζώο ήταν σε κάθε κάρτα.
• Βόλτα στο μανάβικο: Φανταστείτε ότι πάμε στο μανάβικο και γεμίζουμε το καρότσι με φρούτα και λαχανικά. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να αγοράσουμε τα πράγματα που χρειαζόμαστε αλλά και να θυμόμαστε τι έχουν βάλει οι προηγούμενοι παίχτες. Ο πρώτος λέει για παράδειγμα μπανάνες, ο δεύτερος επαναλαμβάνει μπανάνες και προσθέτει κάτι ακόμα. Ο τρίτος επαναλαμβάνει τα 2 προηγούμενα και προσθέτει.

Μαγειρική

Διασκεδάστε με τα παιδιά σας μαγειρεύοντας. Φτιάξτε μια ωραία φρουτοσαλάτα αφήνοντάς τα να ξεφλουδίσουν την μπανάνα. Φτιάξτε μαζί τους μια πίτσα, δίνοντας τους λίγο ζυμάρι να πλάσουν. Φτιάξτε την αγαπημένη τους συνταγή για κουλουράκια και δώστε σχήμα από τα γράμματα της αλφαβήτου, είναι τόσο διασκεδαστικό όσο και εκπαιδευτικό. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τους αριθμούς.

Φτιάχνουμε σπιτική Άμμο

Θα χρειαστείτε 8 κούπες αλεύρι και 1 κούπα από κάποιο έλαιο (πχ καλαμποκέλαιο ή αμυγδαλέλαιο). Ανακατέψτε τα υλικά και στρωθείτε στο παιχνίδι! Η άμμος έχει τόσο ωραία υφή που μπορείτε να της δώσετε σχήματα εξασκώντας έτσι την λεπτή κινητικότητα.

Φτιάχνουμε σπιτική Πλαστελίνη

Θα χρειαστείτε 4 κούπες αλεύρι, 1,5 κούπα αλάτι, τα ανακατεύουμε. Σε 4 μπολ ρίχνουμε 1 κούπα ζεστό νερό και 1 χρώμα ζαχαροπλαστικής στο καθένα. Ανακατεύουμε. Ρίχνουμε σε κάθε μπολ 2 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο και αφού ανακατέψουμε, μοιράζουμε ομοιόμορφα στα 4 μπολ το μείγμα με το αλεύρι και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί και μετά την πλάθουμε με τα χέρια.

Κηπουρική

Φυτέψτε με τα παιδιά σας σπόρους ή λουλούδια σε γλάστρες και διακοσμήστε το μπαλκόνι σας. Εξηγήστε τους πως περιποιούμαστε τα φυτά.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία, όμορφες και δημιουργικές στιγμές με τα παιδιά σας