Βρέφη

Από λίγων ημερών ακόμη, ένα βρέφος μπορεί να επιδείξει σημάδια νευροαναπτυξιακών ελλειμμάτων. Αυτές οι ενδείξεις, όσο νωρίτερα γίνουν αντιληπτές από τον γιατρό, τόσο καλύτερες είναι οι πιθανότητες που έχει το βρέφος για αποκατάσταση.

Το Τμήμα Ολοκληρωμένης Θεραπευτικής Προσέγγισης Βρεφών, λειτουργεί στην ΕΛΕΠΑΠ από τον Σεπτέμβριο του 2011. Υποδέχεται βρέφη έως 18 μηνών, με κινητική καθυστέρηση, πρόωρα με μακρά νοσηλεία σε ΜΕΝΝ ή παιδιά που είναι σε υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν ποικίλα νευροαναπτυξιακά προβλήματα (ψυχοκινητική καθυστέρηση, εγκεφαλική παράλυση κ.α.).

Στις εγκαταστάσεις της ΕΛΕΠΑΠ, τα παιδιά πραγματοποιούν τα θεραπευτικά τους προγράμματα.

Τα φιλοξενούμενα βρέφη, παρακολουθούν ένα μακροπρόθεσμο, εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπειών, ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Θεραπευτικά Προγράμματα

Ιατρική Παρακολούθηση

Εκτός των θεραπευτικών προγραμμάτων, τα βρέφη παράλληλα αξιολογούνται και παρακολουθούνται

Τακτικά από:

  • Παιδονευρολόγο
  • Οφθαλμίατρο
  • Οδοντίατρο
  • Παιδοψυχίατρο

Καθημερινά από:

  • Φυσίατρο
  • Ορθοπεδικό
  • Παιδίατρο

Διαβάστε περισσότερα

Το παιδοδοντικό ιατρείο της ΕΛΕΠΑΠ, δημιουργήθηκε από την κα Λίζα Παπαγιαννούλη, Ομότιμη Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ , τακτικό μέλος και αγαπητή πιστή φίλη εθελόντρια της ΕΛΕΠΑΠ. Λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του οργανισμού στην Αθήνα, για τη φροντίδα παιδιών προσχολικής ηλικίας από 6 μηνών έως και 6 ετών Η ΕΛΕΠΑΠ Αθηνών, συνεργάζεται με τη Β΄ Ορθοπεδική Κλινική και τη Παιδονευρολογική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Π. κ Α. Κυριακού».

Η κα Παπαγιαννούλη συνεργάζεται με τους εθελοντές, παιδοδοντιάτρους,  Ανδρέα Αγουρόπουλο, Επίκουρο Καθηγητή και  Φιλίππα Παντελέου, καθώς και τη βοηθό Μιχαέλα Τερζίδου. Η υλικοτεχνική υποδομή του Οδοντιατρείου έγινε με τη χορηγία της εταιρίας SADENT και του κου Σπύρου Σαρηγιάννη.

Η  κα Παπαγιαννούλη, και η επιστημονική της ομάδα της, με την πολύτιμη εμπειρία και την τεχνογνωσία τους, φροντίζουν για την οδοντιατρική υγεία των βρεφών και των παιδιών. Σε τακτική βάση πραγματοποιείται δωρεάν οδοντιατρικός έλεγχος, καταγραφή των αναγκών, και η βασική οδοντιατρική φροντίδα των βρεφών και των παιδιών.

Η οικονομική συμμετοχή των γονέων είναι συμβολική και μόνο σε όσες περιπτώσεις απαιτείται επίσκεψη σε εξωτερικούς συνεργάτες.

Αξιοσημείωτο είναι, πως από το σύνολο των παιδιών που έχουν λάβει οδοντιατρική φροντίδα, μόνον 6% αυτών είχαν επισκεφτεί οδοντίατρο.

Η προληπτική οδοντιατρική φροντίδα είναι απαραίτητη για όλα τα παιδιά και ακόμα περισσότερο για τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ που μπορεί να έχουν δυσκολία στη μάσηση, στην κίνηση και την επικοινωνία.

Το παιδοδοντιατρείο της ΕΛΕΠΑΠ συνεργάζεται με επιτυχία με το Εργαστήριο Παιδοοδοντιατρικής της Οδοντιατρικής Σχολής Αθήνας.

Η κοινωνική υπηρεσία αποτελεί το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους γονείς, στους δημόσιους φορείς και στα προγράμματα της ΕΛΕΠΑΠ. Ο ρόλος της είναι πολύπλευρος και έχει ως γνώμονα την στήριξη της οικογένειας σε όλους τους τομείς.

Διαβάστε περισσότερα

Η ψυχολογία των γονέων παίζει επίσης μεγάλο ρόλο στην αποκατάσταση του παιδιού τους. Οι γονείς των βρεφών αυτών, ερχόμενοι στην ΕΛΕΠΑΠ, καλούνται να αφομοιώσουν άμεσα και να δράσουν απέναντι σε μία νέα πρόκληση.

Η ψυχολογική τους υποστήριξη και η εκπαίδευσή τους στις ανάγκες του παιδιού τους, γίνεται από το εξειδικευμένο προσωπικό της ΕΛΕΠΑΠ [ιατροί-θεραπευτές]. Δίνεται μεγάλη έμφαση στην δυνατότητα των γονέων να συνεχίσουν το πρόγραμμα και στο σπίτι.

Επίσης, υπάρχει συνεργασία με το Παιδοψυχιατρικό Ιατρείο της ΕΛΕΠΑΠ στα πλαίσια του διεπιστημονικού προγράμματος μέριμνας για την ψυχική υγεία των βρεφών και τη διαχείριση του οικογενειακού στρες.

Διαβάστε περισσότερα

Είμαστε και θα είμαστε δίπλα σας σε όλο αυτό το ταξίδι.

Μαζί θα αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις που θα προκύψουν και θα φροντίσουμε το παιδί σας να έχει την καλύτερη δυνατή φροντίδα, ιατρικά, θεραπευτικά και συμβουλευτικά.

Υπεύθυνη Προγράμματος η πιστή φίλη και εθελόντρια Παιδονευρολόγος, Κα Ε. Σκουτέλη, Σύμβουλος Μονάδων Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών