Παιδική Χαρά

Στην πρότυπη παιδική χαρά της ΕΛΕΠΑΠ, Μίνως Κυριακού, «Παίζουμε Όλοι Μαζί», όλα μαζί τα παιδιά, μπορούν να διασκεδάσουν, να παίξουν, να πειραματιστούν, να αναπτύξουν δεξιότητες, να νιώσουν όσο το δυνατόν αυτόνομα, και να κάνουν φίλους.

Τα εγκαίνια της Παιδικής Χαράς, έγιναν στις 18 Δεκεμβρίου 2018, ενώ το έργο υλοποιήθηκε με δωρεές που κατατέθηκαν στη μνήμη του αείμνηστου Μίνου Κυριακού, ύστερα από επιθυμία της οικογένειάς του.

Δημιουργήσαμε έναν χώρο ο οποίος παρέχει ίσες ευκαιρίες και ποικίλες εμπειρίες παιχνιδιού, ενθαρρύνοντας το παιχνίδι μεταξύ παιδιών με διαφορετικές ικανότητες, κουλτούρες, ηλικίες και φύλο.

Για παράδειγμα, ένα παιδί με αναπηρικό αμαξίδιο έχει τις ίδιες ευκαιρίες να κάνει κούνια, τραμπάλα, γύρω-γύρω όλοι και τσουλήθρα όπως και ένα περιπατητικό παιδί. Έτσι, όλα τα παιδιά θα παίζουν μαζί ανεξάρτητα από εμπόδια και διακρίσεις οποιασδήποτε μορφής.

Τα παιδιά που παίζουν μαζί, μαθαίνουν μαζί, μεγαλώνουν μαζί και ζουν μαζί αρμονικά μέσα στην κοινωνία και αυτό είναι το σημαντικότερο μήνυμα που θέλουμε να μοιραστούμε και να διαδώσουμε στον κόσμο. Η παιδική χαρά της ΕΛΕΠΑΠ είναι μια παιδική χαρά για ΟΛΟΥΣ!

Οι εργοθεραπεύτριες, Κωνσταντίνα Κοσμά και ΄Αννυ Αποστολοπούλου, μέσω εκτενούς έρευνας και μελέτης ενσάρκωσαν το όνειρό μας, παρέχοντάς μας μια παιδική χαρά πρότυπο! Φαινομενικά μια απλή κατασκευή παιδικής χαράς, στην πραγματικότητα, μια λεπτομερής μελέτη, από τον σχεδιασμό κάθε μέρους του εξοπλισμού, των χρωμάτων, της χωροταξίας των παιχνιδιών, μέχρι και τις προτιμήσεις των παιδιών, ούτως ώστε να υπηρετεί την έννοια του καθολικού σχεδιασμού.

Όλα τα παραπάνω αποσκοπούν στο να εξυπηρετήσουμε την ίδια ώρα τις ανάγκες και τις προτιμήσεις ΚΑΘΕ παιδιού, μεγιστοποιώντας τις δυνατότητες για αυθόρμητο και ελεύθερο παιχνίδι.

Η παιδική χαρά της ΕΛΕΠΑΠ είναι η πρώτη πρότυπη παιδική χαρά για όλους στην Ελλάδα, με ποικιλία παιχνιδιών, τα περισσότερα των οποίων είναι πρωτότυπα, σχεδιασμένα από τις ίδιες τις εργοθεραπεύτριες.

Ελπίζουμε ότι στο μέλλον, θα εμπνεύσουμε κι άλλους φορείς για τη δημιουργία παρόμοιων χώρων, έτσι ώστε να μεγιστοποιήσουμε τη δυνατότητα ΚΑΘΕ παιδιού για παιχνίδι , στοχεύοντας σε ένα καλύτερο αύριο, σε ένα αύριο που μας συμπεριλαμβάνει όλους.