Μάρτιος – Ο μήνας ευαισθητοποίησης για τις Εγκεφαλικές Βλάβες

25.03.2021

 

 

 

Ο μήνας Μάρτιος αποτελεί παγκοσμίως τον μήνα ευαισθητοποίησης για τη σιωπηλή επιδημία των 50.000.000 Εγκεφαλικών Βλαβών το χρόνο. Η ενημέρωση του ευρέως κοινού για τις Εγκεφαλικές Βλάβες, τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή, την αποκατάσταση αλλά και την ανάγκη πρόληψης, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση.

Η Εύη Χ. απόφοιτη του τμήματος Νευροψυχολογίας και Αποκατάστασης Εγκεφαλικών Βλαβών της ΕΛΕΠΑΠ, εξιστορεί παρακάτω τη δική της ιστορία, από το μακρύ δρόμο της αποκατάστασής της.

«Τoν Μάιο του 2009, υπήρξα θύμα τροχαίου ατυχήματος που άλλαξε τη ζωή μου. Μου προκάλεσε σοβαρές κινητικές δυσκολίες – είμαι σε αναπηρικό αμαξίδιο. Με πολλή μελέτη και στήριξη κατάφερα και αποφοίτησα από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς το 2018, καθώς ήμουν στο τρίτο έτος όταν τραυματίστηκα. Καταβάλλοντας όμως τρομερό κόπο, καθώς μια εγκεφαλική βλάβη επιφέρει αλλαγές σε πολλά τμήματα του εγκεφάλου, όπου εφόσον αγνοείς την ύπαρξή τους, δεν ξέρεις και τα «κόλπα» για να τα ξεπεράσεις.

Αυτές οι δυσκολίες προκύπτουν σταδιακά σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Στην προσπάθεια μου να βρω κάποια διέξοδο σε μια επαναλαμβανόμενη καθημερινότητα, ξεκίνησα στο μοναδικό πρόγραμμα Νευροψυχολογικής Αποκατάστασης για Εγκεφαλικές Βλάβες της ΕΛΕΠΑΠ την άνοιξη του 2018. Συνειδητοποίησα ότι, υπήρχαν και άλλες νοητικές δυσκολίες, κυρίως στο πως προσλαμβάνω τις πληροφορίες, στον τρόπο έκφρασης, βασικότερο όλων στην οργάνωση της ζωής μου, στην κατάταξη των αναγκών και των επιθυμιών μου, στη διαχείριση καταστάσεων. Όλων αυτών που επηρέαζαν την καθημερινή λειτουργικότητά μου, και όχι μόνο οι κινητικές δυσκολίες, στις οποίες επικεντρωνόμουν εξ αρχής.

Η εγκεφαλική βλάβη είναι μια χρόνια πάθηση, η οποία είναι μια μεταβαλλόμενη κατάσταση, ως εκ τούτου υπάρχει η ανάγκη αναπροσαρμογής των συνθηκών και ανατροφοδότησης. Με τη σταδιακή κατανόηση των δυσκολιών και τα εφόδια να τις διαχειριστώ, βλέπω συνεχή βελτίωση. Είναι μια κοπιώδης διαδικασία, που όμως με την σωστή καθοδήγηση,  με βοηθάει να αυτονομηθώ στο μέγιστο δυνατόν αλλά κυριότερα να βάλω στόχους και να ενεργοποιηθώ. Εδώ και ένα χρόνο είμαι μέντορας για την ευαισθητοποίηση των μαθητών για τα τροχαία ατυχήματα και τις επιπτώσεις τους. Θέλω να συμβάλλω και εγώ με τη προσωπική μου μαρτυρία στην Παγκόσμια Καμπάνια Ευαισθητοποίησης για τις Εγκεφαλικές Βλάβες, με σύνθημα: “Είμαστε περισσότερα από την εγκεφαλική μας βλάβη”.»