Η Α. Σαράφη, Φυσιοθεραπεύτρια NDT Baby, γράφει για την Πρώιμη Παρέμβαση

31.01.2023

Η ΕΛΕΠΑΠ είναι ένα φιλανθρωπικό μη κερδοσκοπικό σωματείο το οποίο καλύπτει σφαιρικά τις ανάγκες θεραπείας και αποκατάστασης. Στεγάζεται σε ιδιόκτητους χώρους στους Ελαιώνες Πυλαίας και απαρτίζεται από τα εξής τμήματα : το τμήμα των εξωτερικών προγραμμάτων , το τμήμα του Τ.Ε.Κ.Α.Ν και το τμήμα της Πρώιμης Παρέμβασης ( Π.Π.).

Ο ορός Πρώιμη Παρέμβαση περιγράφει τα κύρια χαρακτηρίστηκα αυτής. Ονομάζεται πρώιμη γιατί έρευνες έχουν αποδείξει ότι όσο νωρίτερα ξεκινάει η παρέμβαση (πριν από την ηλικία των 2 ετών και όχι αργότερα από τα 5 έτη) και τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα για τα παιδιά .

Ο έγκαιρος εντοπισμός των δυσκολιών έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις μαθησιακές αδυναμίες των παιδιών, τα προβλήματα συμπεριφοράς τους και βελτιώνει την κοινωνικοποίηση τους. Επιπρόσθετα, εξασφαλίζει στα παιδιά με κινητικές και αναπτυξιακές δυσκολίες καλύτερη ποιότητα ζωής

Στην Π.Π. βρίσκουμε τους τρόπους , τις τεχνικές και τις συνθήκες με τις οποίες θα βοηθήσουμε ένα παιδί με εκπαιδευτικές ανάγκες ή αναπηρίες να αναπτύξει στο μέγιστο τις ικανότητες του. Κύριος στόχος μας είναι η διασφάλιση της λειτουργικότητας του στην οικογένεια ,στο σχολείο και στα υπόλοιπα περιβάλλοντα.

Το τμήμα της Π.Π. απευθύνεται σε παιδιά από 18 μηνών έως 6 ετών. Μπορούν να ενταχθούν παιδιά με “αόρατες αναπηρίες” , με διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή , στο φάσμα του αυτισμού, με μαθησιακές δυσκολίες ή και με ΔΕΠΥ . Εντάσσονται επίσης και παιδιά με “ορατές αναπηρίες”, δηλαδή με κινητικές αναπηρίες και εγκεφαλική παράλυση. Στην δομή μας μπορεί να προσέλθει μια οικογένεια έπειτα από παραπομπή οποιουδήποτε δημόσιου ή ιδιωτικού ιατρικού φορέα. Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι κάθε γονιός που παρατηρεί κάποια δυσκολία στο παιδί του μπορεί να απευθυνθεί στην ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης και να αξιολογηθεί από την ιατρική μας ομάδα.

Τα παιδιά βρίσκονται σε ένα άρτια εξοπλισμένο, όμορφο και ασφαλές περιβάλλον από τις 8 π.μ. έως τις 16 μ.μ. Παρακολουθούν ταυτόχρονα το εκπαιδευτικό και το θεραπευτικό τους πρόγραμμα. Αυτό δίνει την δυνατότητα στους γονείς να καλύπτουν κάτω από την ίδια στέγη όλες τις ανάγκες του παιδιού και της οικογένειας τους.

Για την κάλυψη αυτών των αναγκών η ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης είναι στελεχωμένη με έμπειρους ειδικούς παιδαγωγούς , φυσιοθεραπευτές , λογοθεραπευτές , ψυχολόγους , μουσικοθεραπευτές , κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Καθημερινά η ιατρική μας ομάδα (φυσίατρος , παιδίατρος , ορθοπεδικός , παιδονευρόλογος , παιδοψυχίατρος ) φροντίζει τα παιδιά και επιβλέπει την θεραπευτική τους εξέλιξη.

Κάθε παιδί ακολουθεί ένα ατομικό εξατομικευμένο πρόγραμμα ανάλογα με τις ικανότητες του , τους στόχους και τα ενδιαφέροντα του. Ταυτόχρονα συμμετέχουν και σε ομαδικά προγράμματα με όλα τα οφέλη τις ομαδικής θεραπείας . Τα μικρά παιδιά ( 2 έως 3 ετών ) θα εκπαιδευτούν για τις δραστηριότητες καθημερινής ζωής , την σίτιση , την ένδυση και την απόδυση. Θα μάθουν να ζωγραφίζουν, να χειρίζονται το ψαλίδι, να κάνουν δημιουργικό και φανταστικό παιχνίδι, να εκφράζονται, να δείχνουν τα συναισθήματα τους και να συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες, όπως μια σχολική γιορτή . Πράγματα πολύ εύκολα και διαχειρίσιμα για τα περισσότερα παιδιά αλλά και πολύ δύσκολα για κάποια άλλα . Τα πιο μεγάλα παιδιά ( 4 έως 7 ετών ) θα εκπαιδευτούν σε ασκήσεις προγραφής και σε προμαθηματικές έννοιες έτσι ώστε να προετοιμαστούν για την ένταξης τους στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση .

Παράλληλα με τα προγράμματα φυσιοθεραπείας, εργοθεραπείας και λογοθεραπείας τα παιδιά της Π.Π. έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε προγράμματα θεραπευτικής κολύμβησης, μουσικοθεραπείας και αισθητηριακής ολοκλήρωσης. Η αίθουσα, στην οποία λαμβάνουν χώρα οι συνεδρίες της τελευταίας, είναι η κορωνίδα της δομής μας. Μια αίθουσα γεμάτη χρώματα , παιχνίδια , κούνιες και τραμπάλες. Η αισθητηριακή ολοκλήρωση είναι μια μέθοδος με εξαιρετικά αποτελέσματα σε παιδιά στο φάσμα του αυτισμού και παιδιά με διαταραχές αισθητηριακής επεξεργασίας . Τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι , την εξερεύνηση , την διασκέδαση , την χαρά θα αντιμετωπίσουν τυχών περιορισμούς στην κίνηση , την όραση , την ακοή , την συμπεριφορά , την κατανόηση και αντίληψη.

Σε όλα τα παιδιά οφείλουμε να εξασφαλίσουμε, ως κοινωνία, ίσες ευκαιρίες στο παιχνίδι. Στην ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης μπορεί μια οικογένεια να βρει μια πρότυπη, και πλήρως προσβάσιμη, παιδική χαρά. Κούνια, τραμπάλα και λοιπά, αλλά κυρίως η ξενοιασιά του παιχνιδιού, είναι στη διάθεση τους.

Μέσα από όλα αυτά τα προγράμματα προάγουμε την υγειά του παιδιού , ενισχύουμε τις υπάρχουσες ικανότητες του , ελαχιστοποιούμε την αναπτυξιακή καθυστέρηση , αντιμετωπίζουμε κοινωνικά, γνωστικοαντιληπτικά και συναισθηματικά προβλήματα .

Κανένας στόχος δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν έχουμε μαζί μας ακούραστους “βοηθούς” τους γονείς των παιδιών. Οι γονείς των παιδιών της Π.Π. έχουν την ευθύνη της φροντίδας των παιδιών 24 ώρες το 24ωρο, για αυτό και όλοι οι εργαζόμενοι της Π.Π. στηρίζουν την οικογένεια από την πρώτη ημέρα. Οι γονείς επίσης εκπαιδεύονται να συνεχίζουν τα προγράμματα και στο περιβάλλον του σπιτιού γιατί μόνο έτσι προετοιμάζουμε τα παιδιά με εφόδια και ικανότητες για τη συνέχεια της ζωής της. Μόνοι όλοι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε την εξέλιξη της ανάπτυξης των παιδιών.

Σαράφη Αλεξάνδρα, Φυσιοθεραπεύτρια NDT Baby