Η επιστημονική ομάδα της ΕΛΕΠΑΠ στο 35ο συνέδριο της European Academy of Childhood Disability

28.05.2023

Στο 35ο Συνέδριο της European Academy of Childhood Disability (EACD), που έλαβε χώρα στην Λιουμπλιάνα της Σλοβενίας (24- 27/5/23), συμμετείχε η επιστημονική ομάδα της ΕΛΕΠΑΠ. Η ομάδα εκπροσωπήθηκε από την κα Σταυροπούλου Ευγενία, Υπεύθυνη Θεραπευτικών Προγραμμάτων, την κα Ζιάβρου Ελευθερία, Φυσικοθεραπεύτρια, την κα Ζαρκάδα Αγγελική, Λογοθεραπεύτρια και την Δρ. Πυργελή Μαρία, Επιστημονική Διευθύντρια της ΕΛΕΠΑΠ & Εθνική Συντονίστρια της EACD για την Ελλάδα.

Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου, η επιστημονική μας ομάδα είχε την δυνατότητα να ενημερωθεί για θέματα παιδικής αναπηρίας και να ανταλλάξει πληροφορίες με την διεθνή επιστημονική κοινότητα για το έργο της ΕΛΕΠΑΠ, ώστε να μεταλαμπαδεύσει γνώση, να επικοινωνήσει και να δημιουργήσει ένα δίκτυο επικοινωνίας με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, την Αυστραλία, την Αμερική και τον Καναδά.

Μεταξύ άλλων, υπογραμμίστηκε η τάση των θεραπευτικών παρεμβάσεων να γίνονται σε ένα σεβαστό ποσοστό με ενεργή εμπλοκή των γονέων. Ο γονέας αποτελεί πλέον ενεργό μέλος της θεραπευτικής ομάδας, ανάλογα με το δυναμικό της, αισθάνεται συναισθηματική αποδοχή, εμπλέκεται στην παρούσα κατάσταση αλλά και στην εξέλιξη του παιδιού, νιώθοντας ότι μπορεί να βασιστεί στην θεραπευτική ομάδα, να μοιραστεί την καθημερινότητα αλλά και να συμμετέχει στους θεραπευτικούς στόχους που θέτει η ομάδα. Η ΕΛΕΠΑΠ βρίσκεται μέσα σε αυτό το πρωτοπόρο πνεύμα και στο επόμενο διάστημα αναμένεται να εξελίξει περισσότερο αυτές της τις δυναμικές.

Όπως τονίζει η Δρ. Μαρία Πυργελή: «η προβολή και η προαγωγή των προγραμμάτων/τμημάτων της ΕΛΕΠΑΠ, ενισχύει το κύρος της, αυξάνει τις πιθανότητες ισχυρών συνεργασιών με στόχο την παροχή υψηλής ποιότητας, πρωτοποριακών και ολοκληρωμένων υπηρεσιών ώστε να καλύψει αναπτυξιακά, κοινωνικά παιδιά με δυσκολίες ανακουφίζοντας τους γονείς τους και παρέχοντας δυνατότητες στην εξέλιξη τους».

Η παρουσίαση των προγραμμάτων της ΕΛΕΠΑΠ, από την Δρ. Πυργελή, στην συνάντηση των 32 εθνικών συντονιστών, των χωρών μελών της EACD, απέσπασε το θερμό χειροκρότημα αλλά και τους επαίνους των 31 υπολοίπων συντονιστών.

Τέλος, η ίδια σημείωσε: «η συγκίνηση και η υπερηφάνεια μου δεν μπορούν να περιγράφουν με λόγια, ειδικά όταν προτάθηκε από τον πρόεδρο της EACD, να υποβάλουμε υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του Συνεδρίου EACD 2027, στην ΕΛΕΠΑΠ, στην Ελλάδα».