Η ΕΛΕΠΑΠ στο 34ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νευρολογίας

19.06.2023

Η ΜΟΝΑΔΑ ΝΕΥΡΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΒΛΑΒΩΝ της ΕΛΕΠΑΠ συμμετείχε στο 34ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νευρολογίας  κατά το διάστημα 15-18 Ιουνίου 2023, στο Ξενοδοχείο Grand Hyatt στην Αθήνα. Η Μονάδα, πραγματοποίησε 2 προφορικές ανακοινώσεις  για το εξειδικευμένο Ομαδικό πρόγραμμα Αποκατάστασης Λόγου και ανήρτησε 2 eposters της εξέλιξης περιστατικών ειδικού ενδιαφέροντος.

Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν οι παρεμβάσεις της Ολιστικής Νευροψυχολογικής προσέγγισης και η αποτελεσματικότητα  σε ασθενή με ερπητική εγκεφαλοπάθεια με προεξάρχουσες  δυσκολίες μνήμης και συνοδό αγχώδη συμπτωματολογία από τη Δρ.  Ε. Σαλεπτσή Κλινική Νευροψυχολόγο, καθώς και σε ασθενή με απάθεια μετά από ισχαιμικό Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ) από την Κλινική Νευροψυχολόγο  κυρία Α. Βαρότση.

Και στα δύο περιστατικά υπήρξε σημαντική πρόοδος, τόσο σε επίπεδο νοητικών λειτουργιών, όπως φάνηκε μέσα από τις νευροψυχολογικές δοκιμασίες, όσο και σε επίπεδο θετικών αλλαγών στην καθημερινή λειτουργικότητα των ιδίων και των οικογενειών τους.

Γενικότερα, το επιστημονικό πρόγραμμα με έμφαση στις θεματικές των Κλάδων, εστιασμένα σεμινάρια, ειδικές διαλέξεις, παρουσιάσεις σύγχρονων μελετών και πρόσθετων ανακοινώσεων, δορυφορικές διαλέξεις και ειδικές συνεδρίες έδωσε και χρόνο για συζήτηση με τους συντελεστές και τους συμμετέχοντες. Επιπρόσθετα, η εμπειρία που αποκτήθηκε από την άσκηση της Νευρολογίας σε συνθήκες συνεχιζόμενης από έτους πανδημίας, μοιραία αποτέλεσε κυρίαρχη θεματική του συνεδρίου.

Στο επιστημονικό πρόγραμμα συμπεριλήφθησαν και οι νεότερες εφαρμογές της ιατρικής της ακριβείας, των βιοδεικτών, της νευροαπεικόνισης και της νευρο-υπερηχογραφίας στη διαγνωστική και θεραπευτική των νευρολογικών νοσημάτων, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσίαση εκπαιδευτικών περιστατικών. Στο επιστημονικό πρόγραμμα του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν και κοινές επιστημονικές τράπεζες με τους συλλόγους ασθενών με νευρολογικά νοσήματα αλλά και με άλλες επιστημονικές εταιρείες με γνωστικά αντικείμενα συναφή στο πεδίο της Νευρολογίας.