Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής 2023 στην ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης
Στο Κέντρο της ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης γιόρτασε φέτος την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής η Κρατική Ορχήστρα της πόλης.
Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής στις 21 Ιουνίου, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσίασε φέτος ένα μοναδικό πρόγραμμα σε ειδικές ομάδες ατόμων που δεν έχουν απευθείας πρόσβαση στην μουσική. Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, αναλογιζόμενη τον ρόλο της ως δημόσιος φορέας πολιτισμού, καθώς και την ευεργετική επίδραση της διείσδυσης της μουσικής υψηλής ποιότητας σε όλα τα επίπεδα του κοινωνικού ιστού, για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής αποφάσισε συμβολικά να βρεθεί δίπλα σε όσους χρειάζονται τη μουσική περισσότερο, αλλά δεν έχουν απευθείας πρόσβαση σε αυτήν- συνεχίζοντας την πλούσια και πολυποίκιλη ιστορική της παρουσία στον χώρο των κοινωνικών δράσεων.
Μεταξύ των ομάδων αυτών, ήταν και τα Γενναία Παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης που είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν και να απολαύσουν την τριήμερη αυτή γιορτή.
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η υπεύθυνη του της ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης Ε. Σαρηγιαννίδου: «Για τα δικά μας παιδιά η μουσική παίζει σπουδαίο ρόλο και γι’ αυτό υπάρχει μέσα στις δραστηριότητές μας και χρησιμοποιείται κατά κόρον στις θεραπείες μας. Τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ απολαμβάνουν στο πρόγραμμά τους μουσικοθεραπεία, η οποία αναπτύσσει ικανότητες, ηρεμεί και δίνει επιπλέον αισθητηριακά ερεθίσματα στα παιδιά».
Περίπου 25 παιδιά παρακολούθησαν το πρόγραμμα με τους γονείς τους στις εγκαταστάσεις της ΕΛΕΠΑΠ στους Ελαιώνες Πυλαίας και ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό στα μουσικά ερεθίσματα που έλαβαν.
«Η αγάπη των παιδιών που είναι εδώ, είναι πάρα πολύ ευθεία και αυθόρμητη και αυτό είναι πολύ συγκινητικό για έναν μουσικό. Τα παιδιά αυτά δεν έρχονται για να κρίνουν, αλλά έρχονται γιατί αγαπούν αυτό που ακούν και αυτό κάνει πολύ μεγάλη διαφορά», είπε με συγκίνηση ο διευθυντής της Κ.Ο.Θ. κ. Σίμος Παπάνας.
Το μουσικό πρόγραμμα, που ήταν γεμάτο συμβολισμούς, παρουσιάστηκε στις Φυλακές Διαβατών, στο ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ και στην ΕΛΕΠΑΠ Θεσσαλονίκης και περιείχε τα εξής έργα:
Τζοακίνο Ροσσίνι (1792-1868): Εισαγωγή από την όπερα ‘Η Κλέφτρα Κίσσα’
Νικολό Παγκανίνι (1782-1840): Moses Fantasy για βιολί και ορχήστρα
Τζόζεφ Χάυντν (1732-1809): Συμφωνία αρ.39 σε σολ ελάσσονα
Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827): Εισαγωγή από τον ‘Προμηθέα’, έργο 43
Πηγή: https://www.amna.gr/macedonia, Βαρβάρα Καζαντζίδου
*Φωτογραφία ΚΟΘ – Φωτογράφος: Αμάντα Πρωτίδου