Μήνυμα Προέδρου ΕΛΕΠΑΠ, Δρ. Ελένης Ν. Σκουτέλη για την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας

17.11.2023

Ένα στα 10 μωρά παγκοσμίως γεννιούνται πρόωρα. Έρχονται στον κόσμο με βιασύνη, ανυπομονούν να έρθουν στη ζωή και η ζωή ανυπομονεί να τα δεχθεί, με όλους εμάς να τιμούμε και να υποστηρίζουμε αυτή τη θριαμβευτική είσοδο στην σκληρή πραγματικότητα.

Τα περισσότερα όργανα του σώματός τους είναι ανώριμα και ευάλωτα σε επιπλοκές και προκλήσεις, από τις πρώτες ημέρες της ζωής, μέσα από έναν αγώνα, ώστε να εξασφαλιστεί αρχικά η επιβίωσή τους στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας. Στη χώρα μας, με την πρόοδο της νεογνολογίας και της περιγεννητικής φροντίδας, η επιβίωση, ακόμη και πολύ μικρών προώρων έχει φτάσει σε ευρωπαϊκά επίπεδα. Οι νεογνολόγοι και οι νοσηλευτές στις Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας νεογνών, είναι οι δεύτεροι γονείς τους, μετά από τους βιολογικούς τους γονείς.

Ο ανώριμος εγκέφαλός τους είναι εκτεθειμένος σε πολλές επιπλοκές και προκλήσεις. Εμείς στην ΕΛΕΠΑΠ, στο Κέντρο Βρεφών «Μαριέττα Ξάνθου», είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε με ολιστικά προγράμματα Πρώιμης Παρέμβασης, τα πρώτα βήματα ζωής για τα μικρά προωράκια, τους γενναίους νικητές. Σήμερα, την Ημέρα της Προωρότητας, στην ΕΛΕΠΑΠ γιορτάζουμε και τη μοναδική ευλογημένη, βιολογική ιδιότητα του πρόωρου εγκεφάλου, να διαπλάθεται, να εξελίσσεται και να επιδιορθώνει τυχόν βλάβες, την ΝΕΥΡΟΠΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ.

Η Νευροπλαστικότητα, ανοίγει ορίζοντες προοπτικής επαναδιοργάνωσης, δημιουργίας νέων συνδέσεων και οδών λειτουργίας και επικοινωνίας των εγκεφαλικών κυττάρων, έστω και μετά από βλάβη, και στο τέλος της διαδρομής, θαύματα! Τα βιβλιογραφικά δεδομένα είναι γκρίζα, η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική.

Η Πρώιμη Παρέμβαση είναι ουσιώδης για να δημιουργήσει τις θεραπευτικές προϋποθέσεις για την αναδιοργάνωση του πρόωρου εγκεφάλου, ώστε να αναρρώσει και να εξελιχθεί.

Για εμάς σήμερα στη χώρα μας και στην ΕΛΕΠΑΠ, η Ημέρα Προωρότητας, είναι ημέρα ταγμένων γιατρών, άξιων θεραπευτών, αγωνιστών, βρεφών και μοναδικών γονιών. Είναι Γιορτή Πρώιμης Παρέμβασης στην ΕΛΕΠΑΠ βρεφών, όπου η οποιαδήποτε δύσκολη αρχή για εμάς είναι πρόκληση ,για να ανατρέψει τα γκρίζα δεδομένα ,και να ανοίξει τον ορίζοντα της Ευλογημένης Προωρότητας.

Δρ. Ελένη Ν. Σκουτέλη

Παιδονευρολόγος

Πρόεδρος ΕΛΕΠΑΠ