Μήνυμα Προέδρου ΕΛΕΠΑΠ για την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας – 3 Δεκεμβρίου

30.11.2023

Ημέρα αναπηρίας και φέτος 3/12/2023. Άλλη μία επέτειος για να γιορτάσουμε τους ισότιμους, ιδιαίτερους συμπολίτες μας, τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας, αλλά και να αναγνωρίσουμε τις προκλήσεις και τα αιτήματα που περιμένουν δράσεις και υλοποίηση.

Για εμάς στην ΕΛΕΠΑΠ η ημέρα αυτή είναι ένα διαχρονικό ταξίδι, με αρχή, μέση και πορεία ζωής, για 110.000 παιδιά και οικογένειες, στα 86 χρόνια της ύπαρξής μας. Τα δικά μας παιδιά αρχίζουν το ταξίδι ως βρέφη, με τα προγράμματα πρώιμης εγκεφαλικής παρέμβασης, πριν ακόμη η εγκεφαλική βλάβη εμφανισθεί και εγκατασταθεί, με αισιόδοξα αποτελέσματα για την προσπάθεια της σχολικής ένταξης και της κοινωνικής ενσωμάτωσης.

Η επιστήμη δεν κατάφερε ακόμη να εξαλείψει από το χάρτη την παιδική αναπηρία. Η δική μας όμως επίμονη υπόσχεση σκοπεύει να την απαλύνει και “εάν δεν μπορείς να κάνεις τη ζωή σου όπως τη θέλεις, τούτο μονάχα προσπάθησε να κάνεις όσο μπορείς”, που λέει και ο ποιητής, να την κάνεις αξιοπρεπή, λειτουργική, βιώσιμη, συμπεριληπτική, ανθρώπινη, περήφανα αναγνωρίσιμη και οικονομικά ανεξάρτητη, όπως άλλωστε το οφείλουμε στα άτομα με αναπηρία.

Τους το οφείλουμε ως γιατροί, θεραπευτές και κοινωνία.

Στην ΕΛΕΠΑΠ τα παιδιά που άρχισαν το ταξίδι μαζί μας μεγαλώνουν, και εμείς, η δεύτερή τους οικογένεια, δεσμευόμαστε σήμερα, την ημέρα αυτή, να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον αγώνα που κάνουν ως έφηβοι και ενήλικες.

Τα ανάπηρα παιδιά μας μεγαλώνουν, τα καμαρώνουμε και τα θαυμάζουμε, η αγκαλιά μας δεν θα χαλαρώσει ποτέ και το χέρι μας δεν θα αφήσει το δικό τους μέχρι να τα δούμε ισότιμους πολίτες.

 

Δρ. Ελένη Ν. Σκουτέλη

Πρόεδρος ΕΛΕΠΑΠ