Προσαρμοσμένες Αθλητικές Δραστηριότητες
Οι αθλητικές δραστηριότητες παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή και στις κοινότητες των ατόμων με αναπηρία, τον ίδιο όπως και στων υπόλοιπων ανθρώπων.
Η φυσική δραστηριότητα και η συμμετοχή στα αθλήματα έχει σαν αποτέλεσμα την βελτίωση του λειτουργικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής τους.
Πάρα πολλές αθλητικές δραστηριότητες, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αποκατάσταση και ψυχαγωγία, έχουν γίνει εφικτές για τα άτομα με αναπηρία. Τα προσαρμοσμένα αθλήματα, χρησιμοποιούνται με αυξανόμενο ρυθμό ως θεραπευτική προσέγγιση, συμπληρώνοντας τις συμβατικές μεθόδους της Φυσικοθεραπείας.
Συμμετέχοντας στα προσαρμοσμένα αθλήματα και παιχνίδια δίνεται στο άτομο η ευκαιρία:
- να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση
- να αυξήσει την κινητική δραστηριότητά του και δεξιότητα
- να αναπτύξει νέα ενδιαφέροντα για αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου του
- να βιώσει θετικές κοινωνικές και ομαδικές εμπειρίες, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη της προσωπικότητάς, της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησής του.
Στο πρόγραμμα του τμήματος της Θεραπευτικής Φυσικής Αγωγής περιλαμβάνονται, αναλόγως την περίοδο, οι παρακάτω Προσαρμοσμένες Αθλητικές Δραστηριότητες:
Το Boccia είναι αποκλειστικά Παραολυμπιακό άθλημα, από το 1984, και αποτελεί προσαρμοσμένη αθλητική δραστηριότητα για άτομα με σοβαρές κινητικές δυσκολίες-εγκεφαλικές παραλύσεις και μυοπάθειες- που χρησιμοποιούν αμαξίδιοΛέγεται ότι το παιχνίδι ξεκίνησε αρχικά στην Ελλάδα, με τους διαγωνιζόμενους να πετάνε μεγάλες πέτρες σε μια πέτρα-στόχο. Οι κανόνες του Boccia καθορίζονται από την CP-ISRA και επανεξετάζονται κάθε τέσσερα χρόνια, συνήθως αμέσως μετά τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.
Σκοπός του παιχνιδιού είναι να ρίξουν οι παίκτες τις μπάλες τους, μπλε ή κόκκινες, όσο το δυνατόν πιο κοντά στην άσπρη μπάλα-στόχο (jack) . Το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί είτε ατομικά (ένας εναντίον ενός χρησιμοποιώντας 6 μπάλες ο καθένας), σε ζευγάρια (δύο εναντίον δύο με 3 μπάλες εκατέρωθεν) είτε ως ομαδική δραστηριότητα (τρεις εναντίων τριών με 2 μπάλες η κάθε ομάδα).
Το Bowling είναι μια ξεχωριστή δραστηριότητα, που δίνει τη δυνατότητα σε όλους να συμμετέχουν, ανεξάρτητα από τη μορφή αναπηρίας ή τεχνικής ικανότητας. Είναι από τα πιο προσιτά για την Εγκεφαλική Παράλυση αθλήματα.
Απαιτεί ικανοποιητική νευρο-μυϊκή συνέργεια, ισορροπία και ακρίβεια, και είναι ένας ενδιαφέρων τρόπος για να αναπτυχθεί η σωματική εγρήγορση, για να γίνει μυϊκή ενδυνάμωση και να βελτιωθεί ο οπτικο-κινητικός συντονισμός και η συγκέντρωση.
Η Καλαθοσφαίριση με αμαξίδια είναι πολύ δημοφιλές σπορ, μεταξύ παιδιών και εφήβων με κινητικά προβλήματα. Επίσης, έχει μεγάλο ανταγωνισμό και ενδιαφέρον σε παγκόσμιο επίπεδο και είναι Παραολυμπιακό άθλημα.
Το Basket με αμαξίδια βασίζεται πάνω στους κανόνες του αθλήματος Basket, αλλά με εφαρμοσμένες μερικές προσαρμογές ως προς τη χρήση του αμαξιδίου και την κατηγοριοποίηση και ταξινόμηση των αναπήρων αθλητών.
Παίζεται από αγόρια και κορίτσια και τα βοηθά να αναπτύξουν οπτικο-κινητικό συντονισμό, γιατί το σπορ αυτό απαιτεί ευστοχία, και στρατηγικές προσαρμοσμένες στον χειρισμό του αμαξιδίου και στην διαχείριση της μπάλας κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Γι’ αυτό και οι αθλητές, ειδικά με Εγκεφαλική Παράλυση, που επιδίδονται σε αυτό, έχουν ελαφρά προσβολή και ικανοποιητική αμφοτερόπλευρη λειτουργία των άνω άκρων.