Το Κέντρο Ανάλυσης Βάδισης & Κίνησης της ΕΛΕΠΑΠ κλείνει 20 χρόνια λειτουργίας

01.06.2021

 

 

 

 

Το Κέντρο Ανάλυσης Βάδισης και Κίνησης της ΕΛΕΠΑΠ κλείνει φέτος 20 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς προς την κοινωνία. Ήταν το πρώτο Εργαστήριο Ανάλυσης Βάδισης που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2001 από την ΕΛΕΠΑΠ.

Το εργαστήριο αξιολογεί τον τρόπο που κινούνται οι αρθρώσεις στο χώρο και μελετά τις δυνάμεις που εφαρμόζονται μέσα στους μύες και το ανθρώπινο σώμα. Σε αυτά τα 20 χρόνια πάνω από 1200 ασθενείς έχουν εξεταστεί στο εργαστήριο, για να μπορέσουν οι θεράποντες ιατροί και φυσικοθεραπευτές να σχεδιάσουν την καταλληλότερη χειρουργική ή και συντηρητική θεραπεία αντίστοιχα για τον καθένα.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι κορυφαίοι χειρουργοί της Ελλάδας αλλά και από το εξωτερικό το εμπιστεύονται.

Με την πολύτιμη βοήθεια του Εργαστηρίου Ανάλυσης Βάδισης της Οξφόρδης ήρθαν όλα τα πρωτόκολλα και τα απαραίτητα guidelines για τη λειτουργία του εργαστηρίου, ενώ αργότερα ακολούθησαν τα πρωτόκολλα της ESMAC.

Πολλά και σημαντικά είναι τα επιτεύγματα του Εργαστηρίου Ανάλυσης Βάδισης και Κίνησης. Κάποια από αυτά παρατίθενται παρακάτω:

  • Το πρωτόκολλο ανάλυσης κίνησης άνω άκρου (δημιουργία εμβιομηχανικού μοντέλου) ELEPAP Upper Limb Protocol, σε συνεργασία με το Liverpool John Moores University.
  • Αξιολόγηση κορμού βρεφών, σε συνεργασία με το University of Nebraska Omaha.
  • Η διοργάνωση της ESMACτο 2007 στην Αθήνα, που έκανε την ΕΛΕΠΑΠ γνωστή στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ανάλυσης Κίνησης, αλλά και σε Ιατρούς στην Ελλάδα.

Για να μπορέσει να εξοπλιστεί άρτια τεχνικά το εργαστήριο, βασίστηκε σε σημαντικές δωρεές, οι οποίες συνέβαλαν στην αναβάθμιση του εξοπλισμού και των συστημάτων του στη διάρκεια των 20 αυτών ετών. Το 2001 έλαβε χορηγία από το ζεύγος Κουταλίδη. Το 2009 η κυρία Αδάμ στήριξε το Εργαστήριο με μία μεγάλη δωρεά, χάρη στην οποία εξοπλίστηκε με το νέο σύστημα καταγραφής Vicon, που έχουν τα μεγαλύτερα Εργαστήρια Ανάλυσης στον κόσμο. Ενώ από το 2017 έως το 2019 η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος με χορηγίες της, συνέβαλε στην αγορά των συστημάτων hardware, new Vicon Cameras, new wireless EMG Noraxon, αλλά και στην ανακαίνιση του εργαστηρίου.

Το Εργαστήριο όλα αυτά τα χρόνια προσφέρει τις υπηρεσίες του και σε ερευνητές που θέλουν να μελετήσουν την ανθρώπινη κίνηση. Έχει φιλοξενήσει πολλές ερευνητικές εργασίες που έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή συνέδρια και έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά.

Συνεργάζεται σταθερά με δημόσια νοσοκομεία και πανεπιστήμια τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, ενώ είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ανάλυσης Κίνησης σε παιδιά και ενήλικες. Επιπλέον είναι μέλος στην Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία της Φυσικοθεραπείας (ΕΕΕΦ).

Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τη συνεχή συνεισφορά του Κέντρου Ανάλυσης Βάδισης και Κίνησης στην κοινωνία.